- 26 Eylül 2022
Trafik sigortası kapsamında olası bir kaza durumunda karşı tarafın ve üçüncü kişilerin uğradığı hasarın karşılanması sağlanabilmektedir. Bu kapsamda Türkiye’de tüm ilgili araçlara uygulanması zorunlu olan bir sigorta türü olarak öne çıkmaktadır. Ülkemizdeki mevcut uygulamaya göre devlet tarafından tüm motorlu araç sahiplerinin yaptırması zorunlu tutulan bir sigortadır.
Trafikte meydana gelebilecek kazalardan kaynaklı olarak ortaya çıkan hasarların karşılanmasına yönelik sağladığı koruma ise araç sahiplerine birçok avantaj sağlamaktadır. Zorunlu trafik sigortası kasko veya diğer özel sigorta çeşitleri ile karıştırılmamalıdır. Zorunlu trafik sigortasında karşı tarafın hasarları teminat altına alınırken, kasko sigortasında ise kaza durumunda kişinin kendi aracı güvence altına alınır.
Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇ
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Nasıl Yaptırılır?
En uygun trafik sigortası olarak da tanımlanabilecek zorunlu trafik sigortası, motorlu araç sahipleri tarafından yaptırılması devlet tarafından zorunlu tutulan ve kaza sonucu diğer araç ya da üçüncü şahıslara verilecek hasarların güvence altına alındığı bir sigortadır.
Zorunlu trafik sigortası basit birkaç adım takip edilecek yaptırılabilir. Bu kapsamda zorunlu trafik sigortası, tüm sigorta acentelerine ve sigorta hizmeti veren banka şubelerinden veya internet üzerinden yaptırılabilir. Online yöntemler ile farklı fiyat teklifleri alınarak en uygun seçenekler arasında seçim yapabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?
2.el araç aldıktan sonra sigorta süresi farklılık gösterecektir. İkinci el bir araç alındığında el değiştirme tarihinden itibaren, prim ödemek zorunda kalmadan veya herhangi bir işleme gerek duyulmadan 15 gün boyunca trafik sigortası yürürlükte kalacaktır. Bu sayede aracın yeni sahibi, tekrar araç sigortası yaptırmak için zaman kazanır.
Trafik sigortasının belirli bir yenileme süresi bulunmamaktadır. Poliçe süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bu 1 yıllık süre dolduğunda zorunlu trafik sigortası araç sahipleri tarafından yenilenmek zorundadır. Trafik sigortası süresinin 1 gün bile geçmesi halinde aracınızla trafiğe çıkmanız yasaktır. Trafik sigortası yenileme işlemleri basit birkaç adımda tamamlanabilir.
Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar?
Zorunlu trafik sigortası fiyatları araç türlerine göre değişiklik göstermektedir. 2022 yılı itibariyle mevcut ekonomik koşullar ve diğer değişkenlere göre belirlenen bu oranlar her araç sahibi için farklılık gösterecektir. Her yıl Ocak ayında trafik sigortası ücretleri ilgili resmi kurumlarca belirlenmektedir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) resmi internet adresi üzerinden bu oranlar yayınlanmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇ
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından trafik sigortası teminatlar ve teminat limitleri belirlenmektedir. Aracın modeli, plaka numarası ve sürücünün hasar geçmişi gibi unsurlar zorunlu trafik sigortası fiyatının belirlenmesinde dikkat alınan temel değişkenler olarak belirlenir. Şahıs veya şirket – tüzel kişi araçları için de bu fiyatlar farklılık gösterecektir. Sigortasız olarak trafiğe çıkanlar için her yıl değişmekle beraber farklı para cezası kesilmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Zorunlu trafik sigortası sorgulama işlemleri dijital kanallar üzerinden dakikalar içinde yapılabilir. Gerçek kişi veya tüzel kişiler için benzer yöntemler ile sorgulama yapılabilmektedir. e – Devlet üzerinden trafik sigortası sorgulama işlemleri için şu adımlar izlenebilir:
- T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır.
- Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi e – Devlet hizmetlerine erişim sağlanır.
- Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama sayfasına giriş yapılır.
Dakikalar içinde trafik sigortası durumu hakkında e – Devlet üzerinden sorgulama işlemlerini yaparak detaylı bilgi edinmeniz mümkündür. Zorunlu trafik sigortası kapsamında belirlenen sürelerde motorlu araç sahiplerinin yenileme ve sigorta işlemlerini yapmamaları halinde belirli cezai yaptırımlarla karşılaşmaları mümkündür.
Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇ