Yangın sigortası nasıl yapılır? Yangın hasarlarında istenen belgeler nelerdir? - Sigorta Hakimi
  • 29 Ocak 2023

Yangın hasarlarında istenen belgeler yangın afetine maruz kalındığında, sunulması gereken belgelerdir. Yangın sigortası hasar evrakları, sigorta poliçesinde yer alan teminatlara göre belirlenir. Genel hatlarıyla yangın afeti yaşanması durumunda istenen evraklar şunlardır:

  • Yangın anında olay yerine gelen itfaiye raporu
  • Sigortalının, yangın hasarının nasıl meydana geldiğini anlattığı yazılı beyanı
  • Eğer varsa, resmi makamın yangın tutanağı
  • Zarar kalemi beyanı
  • Sigortalının banka hesap numarası
  • Yangının meydana geldiği mülkün tapusu veya kira sözleşmesi
  • Yangının meydana geldiği yer iş yeriyse, iş yerinin vergi numarası
  • Hasar gören yerlerin veya eşyaların fotoğrafı
  • Sigorta acentesinin ekspertiz hizmeti mevcutsa, ekspertiz raporu

Hasarın boyutuna göre sigorta şirketleri ek belgeler de talep edebilir. Bunların yanında poliçede yer alan ek teminatlara göre de farklı evrakların toplanması söz konusudur.

Yangın Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇİN

Yangın Sigortası Ne İşe Yarar?

Yangın sigortası, yangın hasarı meydana gelmesi halinde sigortalının zararını karşılamaya yarar. Yangın hasarı evrakları sigorta şirketi tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda, sigorta şirketi afette zarar görmüş olan eşyaların ödemesini yapar. Yapılan yangın sigortası poliçesinde zarar görebilecek olası eşyalar teminat altına alınır ve ödeme teminat altındaki eşyalar üzerinden yapılır.

Ödemeler, fiziki zarar üzerinden gerçekleştirilir.

Yangın Sigortası Zorunlu mu?

Yangın sigortası zorunluluğu yoktur. İkamet mülkünü veya işyerini afet kaynaklı zararlardan korumak isteyen herkes yangın sigortası yaptırmalıdır. Yangın sigortası bir koşulda zorunludur. Eğer bankalar aracılığıyla konut kredisi çekiliyorsa, krediyi verecek olan banka konut için yangın sigortası şartı koyabilir.

Yangın Sigortası Nasıl Yapılır?

Yangın sigortası yaptırmak için sigorta acentelerine başvurmak gerekir. Her sigorta şirketinin kendi ana teminatları vardır. Bu ana teminatlar poliçenin içinde yer alır ve hasar durumunda gösterilen teminatlar doğrultusunda ödeme yapılır. Yangın sigortasının kapsamını genişletmek isteyen kişiler, acenteleriyle görüşüp, poliçelere ek teminatlar ekleyebilir. Bu ek teminatlar afet durumunda sigorta şirketi tarafından yangın sigortası hasar evrakları içinde istenir.

Yangın Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇİN

Yangın sigortası ek teminatları şunlardır:

  • Grev veya gösteri sebebiyle meydana gelebilecek kundaklama
  • Terör faaliyetleri kaynaklı kundaklamalar
  • Herhangi bir taşıtın çarpması kaynaklı meydana gelen yangınlar
  • Olumsuz hava şartları kaynaklı zararlar
  • Deprem kaynaklı zararlar

Bazı sigorta şirketlerinde ek teminat olarak gösterilebilecek durumlar, bazılarının ana teminatları içinde yer alabilir. Bunun için, poliçede yer alan ana teminatları dikkatle değerlendirmek elzemdir.

Yangın Sigortası Nasıl İptal Edilir?

Yangın sigortası iptali oldukça kolaydır. Sigorta poliçesinin başladığı günü takip eden 30 gün içerisinde iptal gerçekleştiği taktirde, tüm primlerin iadesi mümkündür. Eğer 30 gün süresi aşıldıktan sonra iptal edilmek istenirse, geri kalan günlerin primi hesaplanır ve bu hesabın üzerinden iade ödemesi gerçekleştirilir. Her sigorta şirketinin ayrı bir iptal prosedürü vardır. Anlaşılan şirketin iptal prosedürünü başından öğrenmek, müşteriler için büyük önem taşır.

Yangın Sigortası Maliyeti Nedir?

Yangın sigortası fiyatları tercih edilen sigorta şirketine göre değişiklik gösterir. Yangın sigortası poliçesinde yer alan ana ve ek teminatlar doğrultusunda bir fiyat belirlenir. Bina ve eşya teminatlı poliçelerde farklı fiyat, yalnızca bina veya yalnızca eşya teminatlı poliçelerde daha  farklı bir fiyat çıkar. Ayrıca fiyat belirlenirken binanın bedeli ve eşyaların bedeli de büyük bir rol oynar. Poliçenin içinde yer alan teminatlar olası bir afet durumunda yangın sigortası hasar evrakları içinde yer alacağı için dikkatle  seçilmelidir.

Yangın Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇİN

Yangın sigortası maliyeti için belirli sigorta şirketlerinden ihtiyaç doğrultusunda fiyat alınmalıdır. Alınan fiyatlar doğrultusunda müşteri kendisi için en uygun olanı seçebilir.

Sigortahakimi.com

Teklif Al

    Sigorta Teklifi Al