- 13 Şubat 2023
Anadolu Sigorta tüp bebek teminatı tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip olan kişilerin ek prim karşılığında poliçesine ekletebilecekleri bir teminat türüdür. Eğer kişi tamamlayıcı sağlık sigortasına sahipse ek teminat kapsamında, SGK anlaşmalı özel hastanelerde tüp bebek tedavisi yaptırabilir.
Kişi, özel sigorta sahibi ise, poliçesinde tüp bebek teminatı yer alamaz. Tüp bebek teminatı yalnızca SGK tarafından sigortalı olup, tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetinden faydalanan kişilere yöneliktir. Anadolu Sigorta’nın tüp bebek masrafını karşılama sıklığı yılda 1 defaya mahsustur. Yılda bir kere görülen tüp bebek tedavisini Anadolu Sigorta %100 karşılar.
Anadolu Sigorta Tüp Bebek Teminatı Nasıl Alınır?
Tüp bebek teminatı almak için, kişinin öncelikle doğal yollardan çocuk sahibi olamadığına dair belgeyi sigorta şirketine sunması gerekir. Bu rapor yalnızca devlet hastanesinden alınabilir. Bu rapora sahip olunması direkt olarak tüp bebek teminatından faydalanılabileceği anlamına gelmez. Anadolu Sigorta şirketi bu raporu değerlendirip uygun görürse poliçenin içine ek teminat olarak tüp bebek teminatını ekler.
Tüp bebek teminatı primlere de yansır. Poliçelerin içine ek teminat girildikçe, primlerde de artış gözlenir. Anadolu sigorta tüp bebek teminatı, kurumun anlaşmalı olduğu özel sağlık kuruluşlarında geçerlidir. Bunun dışındaki özel hastane ve kliniklerde tüp bebek teminatından faydalanmak mümkün değildir. Anadolu sigorta, tüp bebek teminatı veren tek sigorta şirketidir.
Özel Sağlık Sigortası Tüp Bebek Masrafını Karşılar mı?
Tüp bebek teminatı özel sağlık sigortası olan kişileri kapsamaz. Tüp bebek tedavisi hiçbir sigorta şirketi tarafından ana teminat olarak gösterilmez. Ana teminatın içinde yer almayan teminat türlerinin poliçeye eklenmesi mümkün değildir.
SGK Tüp Bebek Masrafını Karşılar mı?
SGK tüp bebek desteği, tüp bebek tedavisi görmek isteyen kişiler için SGK’nın verdiği bir destek türüdür. SGK’nın tüp bebek desteğinden faydalanmak isteyen kişiler, devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden “tüp bebek tedavisine uygundur” ibaresi yazılı bir rapor almalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu, tüp bebek tedavisi için belirli oranlarda destek sağlar. Bu oranlar:
- İlk tüp bebek denemesinde %30
- İkinci tüp bebek denemesinde %25
- Üçüncü tüp bebek denemesinde %20 olarak belirlenmiştir.
Özel Hastanelerdeki Tüp Bebek Fiyatı Ne Kadardır?
Özel hastane tüp bebek fiyatı hastaneye göre değişkenlik gösterir. Özel hastanelerde ciddi bir fiyat dalgalanması mevcuttur. Türkiye’deki özel klinik ve hastanelerde ortalama tüp bebek tedavisi fiyatı 20 bin ila 45 bin lira arasındadır.
Bunun dışında tip bebek için kullanılması gereken ilaçlarda da fiyat farklılıkları söz konusudur. Tüp bebek programına dahil olan ilaç fiyatları 9 bin ila 20 bin lira arasında değişir. Tüp bebek tedavisi için tercih edilecek olan kurumun niteliğine ve hizmet kalitesine dikkat edilmesi bu süreçte büyük önem taşır.
Tüp Bebek Başarı Oranı Yüzde Kaçtır?
Tüp bebek başarı oranı tedavi uygulanan kişiye göre değişiklik gösterir. Tedavi uygulanan kişinin yaşı ve sağlık durumu bu tedavide büyük rol oynar. Tüp bebek tedavisi 35 yaş altı kadınlarda, ortalama olarak ilk denemede %60 iken olgunluk çağındaki 40 yaş ve üzeri kadınlarda %20’ye kadar düşer. Genç yaşlar, yumurta kalitesi açısından daha avantajlıdır. Fakat gelişen teknoloji ve yöntemlerle 40 yaş üzeri kadınlarda da şans yüksektir.
Kimler Tüp Bebek Tedavisi Olamaz?
Menopoz dönemine girmiş olan kadınlar tüp bebek tedavisi yaptırmak için elverişli değildir. Menopoz dönemindeki kadınlar, ancak yumurtalarını dondurdukları taktirde anne olma şansına sahiptir. Bunun dışında sperm üretimi olmayan erkekler de tüp bebek tedavisinden faydalanamaz.