- 8 Mayıs 2023
Sağlık sigortası çeşitleri, sağlıkla ilgili olarak yaşanabilecek bir sorunda tedavi giderlerini karşılayan bir poliçe içerisinde birçok fırsatın bir arada bulunmasıyla bu fırsatların farklı kapsamlar olarak sunulmasına göre değişim gösterir. Sağlık sigortası çeşitleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;
olarak bilinir.
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Özel sağlık sigortası, kaza ve yaralanma ya da ani hastalıklar gibi durumlarda sağlık kurumlarından hizmet alınmasını sağlayan bir sigorta türü olarak bilinir. Özel sağlık sigortası kapsamında tedavi sürecindeyken kişinin hiçbir ödeme yapmadan hizmet almasını sağlar. Bu durum sigorta poliçesi oluştururken hangi teminatları kapsadığı ile ilgilidir. Sigorta şirketinin belirlediği bu teminatlar kapsamında alınan sağlık hizmetinde, hizmet bedeli sigorta poliçesine uygun olarak şirket tarafından karşılanması teminatı sonucunda kişinin sağlık kurumuna bir ödeme yükümlülüğü bulunmaz.
Sağlık Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇİN
Ek olarak özel sağlık sigortasında, oluşturulan poliçenin ek teminatların oluşturulması mümkündür. Örneğin; doğum, genel cerrahi tedavileri, fizik tedavi gibi sağlık hizmetleri poliçede yer alabilir. Ayrıca yurt içinde geçerli olan sağlık sigortalarının yurt dışında da geçerli hale getirilebileceği bir poliçe ile tedavi fırsatlarından yararlanılması söz konusudur.
Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Özel sağlık sigortasının kapsamı çok çeşitlidir. Uygulanan poliçeye ek olarak genişletilebilen ve sağlık kapsamında imkanların arttırılmasıyla pek çok hizmetten yararlanmanın mümkün olduğu bir sigorta türüdür. Bu bağlamda Özel sağlık sigortası kapsamında hastanelerde tedavi görmek mümkündür. Örneğin; yatarak tedavi, ayakta tedavi sürecinde yararlanmak mümkündür. Kazalar, sonradan ve genetik olmak üzere sürekli tekrarlanan hastalıklar için tedavilere göre özel sağlık sigortasının içeriği değişebilir. Sağlık sigortası çeşitleri kapsamında özel sağlık sigortasının sağladığı sağlık hizmetleri aşağıda sıralandığı gibidir. Bunlar;
- Cerrahi müdahaleler,
- Uzuv ve rekonstrüktif protezler,
- Yoğun bakım,
- Hamilelik ve doğum,
- MR, tomografi ve sintigrafi hizmetleri,
- Gerekli tıbbi malzemeler,
- Ambulans hizmeti,
- Evde bakım hizmeti,
- Rehabilitasyon,
- Fizik tedavi,
- Kemoterapi ve radyoterapi hizmetleri,
- Tetkik ve röntgen,
- Yurt dışı tedavi imkanı
gibi tedavi kapsamında sağlık giderleri için birçok hizmete özel sağlık sigortası ve ek teminatlar ile ulaşılabilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası devlet destekli bir sigorta türüdür. Bu sigorta Sosyal Güvenlik Kurumları ile anlaşmalı olan özel sağlık kurumlarında geçerli olduğu bilinir. Bu durumda özel sağlık kurumlarında uygulanan tedavi masrafları eğer ki Sosyal Güvenlik Kurumunun belirlediği sağlık sigortası limitlerinin üstünde ise tamamlayıcı sağlık sigortası ile kalan miktar ödenir.
Sağlık Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Anında Cevap Almak için İLETİŞİME GEÇİN
Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan 15 günlük bebekler aile 59 yaş aralığındaki bireyler tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanacağı bilinir. Ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumları tarafından destek almış olan yani SGK’sı olan Türk vatandaşları ve yabancı uyruklu vatandaşlar sağlık sigortası çeşitlerinden olan tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip olabilirler.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında sunulan hizmetler ayakta tedavi, yatarak tedavi ve Check-up hizmetleri olarak bilinir. Özel sağlık sigortası kapsamında olan hizmetlerin tamamı tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında da yer alır.
Ayakta tedavi sürecinde uygulanan poliçeye göre tamamlayıcı sigorta teminatında 6, 8, 10 veya 12 tane doktor muayene hakkı ve bu haklara tetkik ve teşhislerin de dahil olduğu bilinir. Yatarak tedavi sürecinde ise uygulanan tüm müdahalelerin ücretleri SGK desteği ve uygulanan sigorta poliçesi kapsamında ödenir. Check-up hizmetinden yararlanmak için tamamlayıcı sağlık sigortasına ek maddeler ile poliçe teminatının genişletilmesi gerekir. Check-up hizmetinde sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel hastanelerden yaptırılır. Bu hizmet kapsamında da iki tür hizmet sunulur. Bunlar; “Genişletilmiş Check-up Hizmeti” ve “Standart Check-up Hizmeti” olarak ikiye ayrıldığı bilinir.