Trafik Sigortası Zamanında Yapılmazsa Ne Olur? - Sigorta Hakimi
  • 13 Haziran 2023

Trafik sigortasının zamanında yapılmaması durumunda araç ile trafiğe çıkıldığında trafik cezası ödenir. Bu cezalar durumlara göre değişim gösterir. Ceza dışında ek olarak trafik sigortası zamanında olmadığında ise araçlar için muayene yaptırılması da mümkün değildir. Bu bağlamda ek cezalara tabii tutulur.

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Maddi Cezası Nedir?

Trafik sigortası yapılmadığında aracın trafiğe çıkmasıyla oluşabilecek olumsuz durumlar ile karşılaşılabilir. Örneğin;  sigorta olmayan araçlar yakalandığında yasal olarak uygulanan trafik cezaları ve ek olarak kişinin araç ile yaşayacağı kaza durumlarında dolaylı yoldan alacağı maddi zararlar olarak para cezası uygulandığı bilinir. Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkan araç sahiplerinin zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigorta türü olarak bilinir. Anlaşılacağı üzere trafik sigortası yapılmamış araçlarda, araç sahiplerinin 436 TL trafik cezası ödemesi gerekir.

Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Soruların  Cevabı ve en uygun fiyatlar için İLETİŞİME GEÇİN

Alınan cezayı araç sahibi 15 gün içinde peşin ödemesi gerekir. Ödemesi halinde ceza miktarına %25 indirim uygulanır ve bu tutar 327 TL’ye düşer. Bir başka bakış açısıyla trafik sigortasının zamanında yapılmadığı bir araç ile bir kaza gerçekleşmesi durumunda kazaya karışan diğer aracın masraflarını karşılayabilmek için sürücüye destek niteliğinde olan bir sigorta türü olması nedeniyle sigorta yapılmadığında dolaylı olarak araç sahibinin ceza alması örneğidir ve ödenecek zararın miktarı kazaya bağlı olarak değişir.

Trafik sigortası olmayan araçlarda başka hangi cezalar uygulanır?

Trafik sigortası olmayan araçlarda cezaların farklı türleri bulunur. Bunlar;

  • Trafikten men cezası
  • Araç muayenesinin yapılmaması
  • Otopark ücreti

Olarak bilinir. Söz konusu cezalar ile karşılaşılması halinde; trafikten men cezasında bir aracın trafikte ya da park halindeyken trafik sigortası olmayan araçlar, yetkili kişiler tarafından tespit edilerek trafikten men edilir. Bir diğer cezalar arasında yer alan araç muayenesinin yapılmaması cezası ise zorunlu trafik sigortası olmayan araçların muayenesi yaptırılamaz.

Araç muayenesi bulunmayan bir araç trafiğe çıkması halinde bir gerekliliği daha yerine getirmediği için cezai yasal sorumluluğunun ve ödenmesi gereken tutarının artması dolaylı bir ceza olarak bilinir. Bir diğer ceza ise otopark ücretidir. Bu ceza kapsamında kural ihlali yapan araç sahibinin aracının trafikten men edilmesi cezası sonucunda oluşur. Trafikten men cezası alan bir aracın yetkili birimler tarafından belirlenen bir otoparka götürülmesiyle aracının otoparkta kaldığı süreye bağlı olarak oluşan masrafı araç sahibinin karşılaması gerekir. Bu da trafik sigortası yaptırmayarak kural ihlali yapan kişiye ek bir ceza olarak yansıdığı bilinir.

Zorunlu Trafik Sigortasız Bir Araç Trafiğe Çıkabilir Mi?

Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkamaz. Çıktıkları takdirde cezai işlem uygulanır. Aracın hem muayenesi olmaması hem de sigortasının yapılmaması durumunda ek olarak muayene gecikme ücreti ödenmesi de gerekir. Bu doğrultuda araç trafiğe çıktığında cezalar ile karşılaşması söz konusudur.

Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Soruların  Cevabı ve en uygun fiyatlar için İLETİŞİME GEÇİN

Trafik Sigortası Gecikme Cezası Nedir?

Trafik sigortasının gecikme cezası, zorunlu olarak yapılması  gereken bir sigorta türü olup yapılmadığı için cezada faiz uygulanır. Bu faiz, cezanın yazıldığı tarihten itibaren değişen ay ile birlikte ceza miktarına %5 oranında gecikme olarak ek miktar ödeme zorunluluğu uygulanır.

Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamı Nedir?

Zorunlu trafik sigortası neleri kapsadığı önem taşır. Çünkü trafik sigortası zamanında yapılmazsa nelerden mahrum kalınacağı hakkınsa bilgi verir. Bunlar;

  • Trafik kazasına karışma halinde karşı tarafa verilen zararın masraflarını,
  • Karışılan bir kazadaki vefat eden bireylerin defin masrafları,
  • Kamuya ait çevrede bulunan mallara (elektrik direği, lamba, çeşmeler vs.) kasti olmayarak verilen zararları,
  • Şahsa ait olan ev, dükkan ve depo gibi üçüncü kişilere ait mallara verilen hasarları,
  • Karışılan kaza sonucunda araç sahibinin suçlu olmamasına rağmen karşı tarafın dava açması durumunda avukatlık ücretleri için savunma masraflarını kapsar.

Sigortahakimi.com

Teklif Al

    Sigorta Teklifi Al